> A C T I V I T E I T E N <

Doelstelling - Excursies - Inventarisaties en tellingen - Overig

Excursie IJsselmeer en omgeving 26-02-2011

Op zondag 26 februari stond er een nieuwe excursie voor onze vogelwerkgroep gepland. De exacte bestemming hadden we enigszins open gelaten, namelijk het IJsselmeer en omgeving. Gelukkig was de vorstperiode al weer eventjes voorbij, ruim twee weken geleden was vrijwel het gehele IJsselmeer bevroren en waren de vogels daar grotendeels verdwenen.

Met 9 personen gingen we op pad en het weer werkte redelijk goed mee, het was wel grotendeels bewolkt maar het was droog en er was weinig wind. Na wat overleg op de parkeerplaats kozen we ervoor om eerst richting Den Oever te gaan en vervolgens via de dijk Enkhuizen-Lelystad richting de buitenrand van de Oostvaardersplassen.

De eerste stop was bij waterpark Oude Zeug nabij Wieringerwerf. Het doel was om hier de topper (een eendensoort) te zien. Deze was hier niet te vinden, maar wel kwamen er kuifeenden, tafeleenden, een paartje brilduikers, enkele grote zaagbekken en twee nonnetjes in de kijker. Over het dammetje vloog nog een witgatje.

Het was tijd om een paar minuutjes verder te rijden en enkele personen spotten onderweg nog een mooie havik.

De topper was een soort die beloofd was en bij de Dijkwielen waren er na enig zoeken tussen de vele honderden kuifeenden uiteindelijk 22 toppers te tellen. Met de telescoop waren ze goed te bewonderen. Opvallend waren ook de grote aantallen wintertalingen, er zijn er minimaal 85 geteld in het eerste dijkwiel.

Vervolgens richting Den Oever waar al enkele weken een grote burgemeester wordt gezien, een meeuwensoort die erg schaars is in Nederland maar dit jaar opvallend meer aanwezig is. Tijdens de vorige excursie van onze VWG was al een kleine burgemeester gezien en nu de grote broer zien zou natuurlijk erg leuk zijn.

Op de weg ernaar toe zagen we nog een mooie groep eenden in de Zuiderhaven dus hier maar even parkeren en even kijken. De groep van enkele honderden eenden bestond vooral uit tafeleenden en kuifeenden. Ook waren er veel futen en ook een kuifduiker. Ook werden we verrast door een baardmannetje die zich eerst liet horen en vervolgens snel omhoog klom in het riet en zich even goed liet zien om vervolgens verder te vliegen.

Bij aankomst in de Noorderhaven maakte de grote burgemeester het ons wel erg makkelijk. Meteen vanuit de auto was hij goed te zien. Je kunt hem ook niet missen, groot en opvallend wit. Na wat eerste fotootjes en camerabeelden besloot de grote burgemeester het ons nog wat comfortabeler te maken en ging eerst op een lichtmast en later op een havenhoofd zitten. Jacob, zoals de lokale vissers hem noemen, gaf een mooie show weg en was tot op 10 meter te benaderen. Af en toe trok hij zijn bek wijd open wat mooie beelden opleverde en ook een aantal malen een aparte roep. Sjaak en Martijn profiteerden van deze mooie waarneming en maakten veel beelden maar na ruim een half uur was het toch wel tijd om verder te gaan. In de haven zwom trouwens ook nog een zeehond.

Verder naar Hippolytushoef waar een grote groep rotganzen te vinden moest zijn. Dit wilde niet meteen lukken maar we kwamen uiteindelijk wel bij een mooi vogelkijkpunt, het Normerven waar je over een stukje van het Wad uitkijkt. Hier een enorme groep van ca. 1500 wulpen en ook vele honderden scholeksters en bergeenden. Het was moeilijk om andere soorten te zien, maar uiteindelijk volgden nog een paar pijlstaarten en bonte strandlopers. Vanaf het uitkijkpunt vonden we in de polders ook de grote groep rotganzen waar de dag ervoor ook de witbuikrotgans en zwarte rotgans tussen zaten. Hier naartoe gaan werd helaas onmogelijk gemaakt door een boer die niet blij was met de ganzen op zijn land. Luid toeterend met de tractor werd de complete groep richting het Wad gejaagd.

De tijd schoot al behoorlijk op en als we nog richting de Oostvaardersplassen wilden, moesten we nu toch echt wel gaan rijden. Dus richting Enkhuizen om daar via de Houtribdijk de oversteek naar Flevoland te maken. Ondertussen natuurlijk hopend op nog wat groepen toppers, nonnetjes etc. Op enkele plekken op de dijk konden we stoppen en het leek rustig met de vogels maar als je goed keek zag je toch tientallen grote zaagbekken, nonnetjes en brilduikers. Mooi om te zien waren een paar mannetjes brilduikers die druk aan het baltsen waren en sierlijk hun kop naar achter bogen.

Vooraf vroegen we ons af of er nog ijsresten te zien zouden zijn, maar de meesten van ons dachten dat na twee weken zacht weer alles toch wel verdwenen zou zijn. Nico riep echter vanaf de parkeerplaats op de dijk, he jongens is dat daar verderop geen ijs? En ja hoor, na een stukje rijden kwamen we terecht in een nog volop winterse omgeving. Een grote ijsmassa van vele kilometers ijs en schotsen lag nog op het Markermeer en werd zachtjes tegen de dijk aangedrukt. Er was nu weinig wind, maar op sommige plaatsen lagen toch grote stapels kruiend ijs met een prachtig blauwe gloed erover. Zover je keek zag je alleen maar ijs met een soms een stukje open water waarin dan vaak een aantal grote zaagbekken te zien waren. Omdat het gebied met ijsschotsen zo groot was deed het af en toe denken aan een soort poollandschap. Leuk om dit even mee te pakken op onze excursie.

Martijn had de groep beloofd dat we vandaag appelvinken zouden gaan zien, daar was iedereen wel voor te porren. Midden in Lelystad ligt een parkje waar deze vrijwel altijd en soms ook in soms grote aantallen worden gezien. Na twee keer het kleine parkje doorgelopen te hebben hadden we er echter nog geen één! Wel opvallend veel gewone vinken (meer dan 100), groenlingen, staartmees, een boomkruiper en een tropische verrassing in de boom: een zilverfazant. Helaas dus geen appelvinken en dat zou iets zijn dat Martijn nog weleens te horen zou krijgen bij volgende excursies. Echter door wat geklets bij de auto bleven we iets langer staan en daar kwamen dan toch drie appelvinken boven in de boom zitten. Saved by the bell!!! Ook kwamen nog een sperwer en een buizerd samen in beeld.

We hadden nog een klein uur de tijd en via de Oostvaardersdijk reden we zuidwaarts richting Almere. Bij het Jan van den Boschpad hoopten we nog een aantal leuke soorten te kunnen zien. Het licht was echter niet zo goed en het was moeilijk om de roofvogels op grote afstand te benoemen. Er zaten diverse exemplaren, maar meer dan een silhouet was het niet. Wel werden nog enkele pijlstaarten, een grote zaagbek en een wegvliegende groep watersnippen gezien.

Om 16.15 uur was het tijd om weer richting Alphen te vertrekken, iedereen was het erover eens, het was weer een zeer geslaagde dag geweest met 70 soorten die gezien zijn.